måndag 26 januari 2015

Kom igen nu byggare Bob

Vi väntar fortfarande på att få ett kostnadsförslag från markentreprenören. Det lär inte vara sista gången jag kommer att få vänta under vår husbyggar-resa. Jag känner mig ivrig och vill komma igång genast, omgående, på studs, alltså NU!

Kom igen nu byggare Bob ge mig ditt pris!


tisdag 20 januari 2015

Bilder från en härlig helg i Berlin

Helgen spenderade vi i Berlin. Vi har strosat runt, kikat på de klassiska turistmålen, stannat till på caféer och barer när andan fallit på, ätit gott, umgåtts och haft det allmänt bra.
Bjuder på några bilder från vår resa.











fredag 16 januari 2015

Möte med hus- och markentreprenör

Igår hade vi äntligen möte ute på tomten tillsammans med markentreprenören och Anki, säljaren från Vårgårdahus.
Vi diskuterade olika alternativ till placering av hus och garage.
Då vi har en bergsknalle på tomten kommer det bli en hel del att spränga. Resterna som blir efter sprängningen kan de sedan använda till fyllnadsmassor. Tanken är att huset ska ligga på en liten höjd så att vi kan njuta av solen under så stora delar av dagen som möjligt.
Det kommer att bli jättefint med de stora glaspartierna ut mot ån.

Första förslag på husplacering


Senare under kvällen återkom Anki med ett placeringsförslag inritat på nybyggnadskartan, snabbt jobbat tycker jag.

Men jag tycker det är så svårt att se framför mig hur högt huset kommer att hamna. Gatan ligger på 21,1 och förslaget är att huset hamnar på 23,0 så det skiljer 1,9 men hur kommer det att se ut?
Ska vi flytta huset närmare tomtgräns och tvärställa garaget?
Vad är mest kostnadseffektivt.... spränga eller fylla?
Det är många frågor som snurrar runt i mitt huvud nu, och det är både svårt och roligt.

Höstbild på tomten, från mäklarens objektbeskrivning

torsdag 8 januari 2015

Det preliminära husvalet är klart

Vi har gjort det preliminära valet av hus och om allt går som vi vill kommer vårt hus se ut så här.


Vi kommer ändra något på planlösningen så att vi får till ett extra sovrum och fler "förrådsutrymmen" (bl.a. en extra walk in closet till Göran så att jag får ha "min" i fred, han vet bara inte om det själv än)

Här hemma har nyponkvistarna jag plockade in från lägenhetens baksida börjat skjuta blad vilket jag tycker gör sig bra. Blev så  inspirerad av nyponkvistarna hos Spritmuseums restaurang när jag var där innan jul att jag genast plockade in några samma helg och de står sig, efter flera veckor, fortfarande  väldigt fina. 


Idag har vi klarat av det första mäklarbesöket och vi har nu fått reda på mer om hur just de arbetar med sina försäljningar, hur mycket de värderar lägenheten till och vad de vill ha i arvode.
Lite roligt var det också att hon tyckte att vi hade det så fint hemma och att jag har bra smak. Som hon uttryckte det - Här är det ju redan färdigstylat. Själv blir man ju aldrig nöjd och är väl så där larvigt hemmablind.

I morgon kväll kommer nästa mäklare på besök får se om hon också har något bra att säga, tex att hon redan har flera spekulanter som är villiga att lägga riktigt bra bud på lägenheter i mitt område. 

onsdag 7 januari 2015

Nybyggnadskarta

Göran kontaktade kommunen strax innan jul för att beställa nybyggnadskartan för tomten, men fick ingen respons över huvud taget. Vi visste att det kunde ta sin lilla tid, men ett autoreply på mailen som bekräftar att de mottagit beställningen tycker man att de ändå kunde skaffa. Fast kommuntjänstemän behöver väl också få vara lite lediga kring jul.

MEN.... tur i oturen. Vi kom på att säljaren redan hade en nybyggnadskarta sedan tidigare som såklart ingick i köpet, vilket mäklaren var snäll och berättade.
Göran ringde kommunen i måndags och fick till slut tag på en handläggare och avbokade vår tidigare beställning. Hoppas nu bara att de inte skickar ut dokumentet ändå.

Känner mig ändå glad över att Haninge kommun inte hann behandla ärendet omgående då vi nu slapp kostnaden för kartan. Det rör sig ändå om 6 - 8 000kr, som vi självklart lägger på något roligare än ett pappersark. 

Tjejkväll


I övrigt har de lediga dagarna kring jul och nyår handlat om umgänge med familj och vänner varvat med att rensa i lägenheten. Det är helt otroligt vad mycket man hinner samla på sig med tiden. Men nu är det fokus på att rensa ut det gamla för att välkomna det nya.

De kommande dagarna kommer jag träffa flera mäklare som jag bokat upp möten med, de ska komma hit och värdera lägenheten och presentera hur de går tillväga för att försäljningen ska gå på bästa sätt. 
Har ni några bra eller dåliga erfarenheter när det kommer till mäklare  ni vill dela med er av?