onsdag 21 september 2016

Möte med elektriker och fasadbelysning

Förra veckan hade vi ett möte med Mårten, vår elektriker, ute i huset för att gå igenom vilka tillkommande elarbeten vi önskar. Bl.a spottar, extra eluttag, dimmers och fasadbelysning.
Vi gick igenom rum för rum och Mårten gav oss riktigt bra tips och råd.
Redan samma kväll fick vi en offert på tillvalen och den var inte alls så saftig som jag trodde att den skulle landa på. Vi hade redan budgeterat för en tillkommande post för den extra elen, och offerten understeg detta. Med tanke på vad ett hus kostar att bygga så blir man glad för varenda post som blir mindre än förväntat :-)

Jag har funderat många varv på vilken typ av fasadbelysning som skulle passa bäst till vårat hus, det finns ju en del alternativt att välja mellan


- Dubbelriktad fasadbelysning. Sådan fasadbelysning sprider ljus både uppåt och nedåt och placeras oftast en liten bit bit ovanför mitten på fasaden.

- Spotlights underifrån. Man kan även skapa en riktigt snygg effekt genom att placera spotlights nedanför husfasaden och rikta ljuset uppåt.

- Downlights i takfoten. Att placera downlights i takfoten, där ljuset riktas neråt är också riktigt snyggt.


En välplacerad fasadbelysning ger fasaden ett helt nytt liv i skymningen och sent på kvällen. Det skapar en mysig stämning och får huset att framträda även efter att solen gått ner.

När det nu var dags för ett beslut kom vi väldigt snabbt överens om att placera vår fasadbelysning i takfoten och jag är mycket nöjd med valet, tror det kommer att bli supersnyggt.

Dubbelriktad belysning


Spotlights underifrån

Spotlight i takfot "Downlights"






söndag 18 september 2016

Plocka äpplen

I helgen har vi roat oss med att fixa i trädgården, klippa gräsmattan och plockat ner äpplen från äppelträden.
Det finns ett musteri i närheten av oss där vi ska lämna in våra äpplen så att vi får egen äppelmust.



torsdag 15 september 2016

Vi har blivit med adress

Ett brev kom på posten, där kommunen meddelade att vi nu har en egen adress och inte bara en fastighetsbeteckning.
Vi kommer att bo på 22:an.

måndag 12 september 2016

Arbetsplatsbesök

Förra veckan hade vi arbetsplatsbesök i huset tillsammans med en byggingenjör från kommunen och vår KA, de hade en så kallad stommonteringskontroll för att kika så att allt gått rätt till hittills.
De tyckte att allt såg jättefint ut :-)

Det var första gången vi var inne i huset sedan väggar och tak kommit på plats, det var superroligt att faktiskt kunna se hur allt börjar ta form. Alla innerväggar är resta så nu kunde vi "kliva in" i alla rum och bilda oss en uppfattning om hur det kommer att se ut när allt är klart.

Tidigare när grunden var gjuten tyckte jag att allt såg så litet ut och när ytterväggar och tak kommit på plats så huset istället gigantiskt ut. Men nu när innerväggarna är på plats så ser allt mycket mindre ut igen, jag hoppas att känslan går över när allt byggmaterial är bortstädat och köks- och badrumsinredningen är på plats. Oavsett kommer vi få ett fantastiskt fint hus!

Den 19:e december ska huset vara klart om allt går enligt plan. 3 månader och 7 dagar kvar.

Allrum övervåning

Dörröppningar till vårt sovrum samt badrummet

Tillfällig trappa ner till entrén

Toalett

Vardagsrum

Tvättstuga

Från vardagsrum mot kök och hall

Kök

Emmas klädkammare


torsdag 8 september 2016

Öppen spis

Vi har sedan tidigare redan beställt en insats till vår öppna spis som ska muras på plats i vardagsrummet. Det är en insats med glas på tre sidor för att kunna se brasan från så många håll som möjligt.
Nu måste vi snart bestämma oss för hur vi vill att slutresultatet ska se ut.
Ska vi bara köra på det enkla? Vill vi istället ha en inbyggd bänk eller kanske en inbyggd förvaringsplats att ha vedträn i?
Det är så svårt då det finns så mycket vackert. Just spisen är inte direkt något man murar om i första taget om man i ett senare skede ångrar sig. En möbel som inte passar in kan man ju byta men spisen lär stå där i många, många år framöver. 
Här kommer lite inspirationsbilder från Pinterest.