lördag 20 juni 2015

Föreläggande om komplettering, bygglov

Vi fick brev från kommunen om att de ville ha in kompletteringar gällande bygglovet.
Det blev ett riktigt bakslag då vi inte får placera huset så som vi hade önskat och de skulle helst se att vi bytte husmodell helt. Handläggaren tycker att vi ska bygga ett sutteränghus vilket är helt uteslutet egentligen då de inte heller vill att vi spränger bort för mycket av bergsknölarna på tomten. Eftersom den ena "knölen" sluttar väldigt tvärt så får vi liksom inte ihop resonemanget. 
Så nu har vi varit ute på tomten på nytt och mätt och försökt få till en ny husplacering.
Det nya förslaget gör att vi måste rucka på vårat önskemål om garagets placering. Riktigt tråkigt, men det är sådant vi säkert inte alls kommer fundera på när allt väl är klart. 
Däremot kan vi ju tycka att arkitekten som ritade upp den ursprungliga nygyggnadskartan borde läst på om tomtens förutsättningar, dvs kommunens detaljplan. Något vi trodde de hade koll på. Men icke!





När vi var ute på tomten såg vi också hur mycket gräset växt på bara någon vecka. Nu kommer en vanlig gräsklippare inte mäkta med att klippa ner gräset utan vi måste skaffa fram en ordentlig röjsåg.
En lie hade också fungerat bra men det hade förmodligen tagit sin lilla tid. Däremot kan jag tycka att lien framkallar någon slags härlig bondromantisk feeling. Jag tänker genast på min barndoms somrar som jag spenderade hos mina morföräldrar i Hälsingland och får ett härligt nostalgiskt leende på läpparna. 

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Följer er fina blogg! Ja, litet konstigt att arkitekten inte hade koll på detaljplanen, men ibland kan kommunen ha synpunkter ändå. Vi byggde ett hus på sluttningstomt för 5 år sedan. II efterhand har vi ångrat att vi inte byggde sluttningshus., faktiskt. Tomten var en fin skogsbacke, men vi blev ju tvungna att fylla ut litet för bygget, och tomten framför huset fylldes ut. Det blev då en slänt mot gatan. Helhetsintrycket blir en "anlagd" tomt, som en platå. Vet inte hur er tomt sluttar, men ett sluttningshus är inte dåligt. Dessutom kan man få ett stort varmförråd i souterrängvåningen, brukar bli ett utrymme utan fönster med sluttningshus.
    Hälsn. Eva

    SvaraRadera
  2. Vi hade fått en hint av våra grannar om att man helst från byggkontorets sidan inte ville spränga alls när de byggde för några år sedan. Detta tyckte vi å andra sidan gick helt i linje med våra tankar. Så vi har planerat hela vårt hus så att ingen sprängning alls skall ske och när vi nu fick bygglovet står det också mycket riktigt att vi inte heller får spränga alls. För mig skär det i hjärtat att spränga bort berg som har funnits i årmiljoner för att bygga ett hus som kanske står i 50-100 år. Så jag är glad att det blev som det blev. Hoppas ni hittar ett sätt att placera huset som i slutändan blir ändå bättre än den första placeringen. Eller som Eva skrev, testa och se om ni hittar ett souterränghus som följer just eran tomt.

    SvaraRadera
  3. Aj tråkigt att det inte gick igenom. Trött man blir på alla dessa regler hit och dit. Husvalet är man ju redan klar med för länge sedan och det är ju nästan det första man fastnar för. Då vill man ju inte ändra husmodell helt och hållet. Tråkigt värre! Hoppas det löser sig och håller tummarna för er :) http://oceanlivinginsight.blogspot.se/ Caroline

    SvaraRadera